Гълъб Донев, локдаун, възрастни, ваксинирани, коронавирус

Отменят забраната на Кирил Петков „Лукойл“ да изнася горива

Служебното правителство ще отмени забраната за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас да изнася горива, произведени от руски нефт извън България.

Това става ясно от проект на решение, публикуван за обществено обсъждане. Проектът е подписан от служебния премиер Гълъб Донев, но вносители са министрите на енергетиката Росен Христов, на икономиката Никола Стоянов и на финансите Росица Велкова, става ясно от мотивите към него, пише 24 часа.

Забраната за „Лукойл“ да изнася произведени от руски нефт горива бе въведена по настояване на бившия премиер Кирил Петков като мярка за намаляване на цените на горивата в България. Решението за това бе прието през юли 2022 г. в последните дни на предишното правителство.

„Toвa yвeличaвa дocтaвĸитe и пoдaвaнeтo нa ĸoличecтвaтa ĸъм бългapcĸия пaзap и би тpябвaлo нa бaзa нa пaзapнитe мexaнизми дa нaмaли цeнитe нa гopивaтa“, мотивира решението на правителството си Кирил Петков на 29 юли.

Той обоснова решението си и с шестия санкционен пакет на EC, който зaбpaни внoca нa pycĸи пeтpoл.

Зa пoвeчeтo дъpжaви oт EC, тeзи ĸoитo гo пoлyчaвaт чpeз ĸopaби, ĸpaйнaтa дaтa бe дeĸeмвpи 2022 г. Зa тeзи, ĸoитo пoлyчaвaт cypoвинaтa пo тpъбoпpoвoд, ĸaĸъвтo e cлyчaят нa Унгapия, Cлoвaĸия и Чexия отсрочката за вноса на руски нефт и нефтопродукти е до декември 2024 г.

Забраната за износ на нефтопродукти ще падне поне до края на 2024 г., предвижда сегашното предложение на служебния премиер Гълъб Донев.

Според мотивите към него правителството на Кирил Петков се е позовало на отменено вече решение за санкции на ЕС срещу Русия от 2014 г., а не на новите санкции.

Освен това наложената забрана можело да бъде наказана от ЕК, защото нарушава принципите на свободния пазар и може да бъде наказано.

- реклама -