съкратения процес

Отменят съкратения процес в случаите на тежки убийства?

Разумна е идеята да отпадне бързата съдебна процедура и намаляването на наказателната отговорност при самопризнание за тежки престъпления. Това заяви в Сливен заместник-правосъдният министър Николай Проданов. Според Проданов предложението, отправено от протестиращите в Сливен след случая с убитото седемгодишно момиченце, има шанс да бъде обсъдено и прието, но кога ще стане това зависи изцяло от Народното събрание.

Междувременно почти всички парламентарни групи изразиха готовност след ваканцията най-сетне да бъде отменен съкратения процес при тежки убийства

Сега при признаване на вина наказанието доживотен затвор отпада за убийците .

По думите на  заместник-правосъдният министър не съдебната фаза е проблем на българското правораздаване, а липсата на достатъчно сигурност и посегателствата върху личността. „Има големи проблеми в сферата на обществения ред и сигурност и е дошъл моментът за взимане на по-решителни мерки“, посочи Николай Проданов.

Днес той бе в Сливен за откриване на сградата на новия следствен арест. Той е разположен в сградата на единствения у нас женски затвор.

- реклама -