Велинград

Отменят събора в Юндола заради ново огнище на чума по свинете до Велинград

Второ огнище на африканска чума по свинете е регистрирано на територията на Велинград в Държавно горско стопанство „Алабак“, съобщи БНР.

След заседанието на Областната епизоотична комисия – Пазарджик директорът на ОД на БАБХ д-р Петко Митев уточни, че лабораторният резултат потвърждаващ заразата е от понеделник, като пробите са от намерено преди дни животно в напреднало разложение. Предстои директорът на Районна дирекция по горите да издаде заповед за ограничаване на достъпа до заразената зона.

Традиционният народен събор, който се провежда в местността Юндола тази неделя ще бъде отменен

На контролираната територия от 200 квадратни километра с радиус 8 км се забраняват дърводобивът, брането на гъби, билки, туризмът. В района попадат няколко селища над Велинград и едно населено място на територията на Благоевградска област. Ограничителните мерки са за срок от два месеца, в които здравните инспектори ще продължават претърсването на инфектирания район, подчерта д-р Митев.

Той припомни, че проверките за наличието на прасета от “задния двор“ трябва да приключат утре, като предположи, че констатираният от инспекторите брой ще бъде поне два пъти по-голям от заявения от собствениците – едва 1500. Съставени са и два акта за административно нарушение за отказ на стопани да допуснат ветеринарните органи до съответните обекти.

По думите на д-р Митев проблемът е изключително сериозен, тъй като от него страда важен за страната икономически сектор и за решението му са необходими много средства и съвместни усилия. Той обаче отхвърли възможността за отказ от консумация на свинско месо, но бе категоричен, че много неща в сектора ще се променят.

източник: БНР

- реклама -