данъците Париж протести жълтите жилетки извънредно положение пострадали

Отменят повишението на данъците за горивата във Франция

Френският премиер Едуар Филип обяви шестмесечен мораториум върху повишението на данъците за горивата. Решението става факт след остри протести, съпътствани от прояви на насилие в цялата страна.

Филип посочи, че планираното повишение ще бъде отменено за 6 месеца от 1 януари. Той допълни, че няма данък, за който да си заслужава страната да бъде застрашена. „Такъв гняв, трябва да си глух или сляп да не го видиш или чуеш“, каза Филип в обръщението си днес, цитирано от Ройтерс.

„Французите, които облякоха жълтите жилетки, искат данъците да спаднат и работата им да се заплаща. Това искаме и ние. Ако не съм успял да го обясня, ако управляващото мнозинство не е успяло да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени“, заяви Филип.

Протестите в Париж в събота бяха белязани от много прояви на насилие, като щети бяха нанесени на Триумфалната арка и по булевард „Шан-з-Елизе“. Над 100 души бяха ранени във френската столица, а 412 бяха арестувани през уикенда. Демонстрациите струват на икономиката милиони евро.

Правителството планираше от 1 януари 2019 г. цената на бензина да се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво – с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

- реклама -