борби с бикове забрана отмяна съд Каталуния

Отмениха забраната за борби с бикове в Каталуния

Бикоборството – част от испанското наследство

Конституционният съд на Испания отмени забраната за традиционните борби с бикове. Тято беше въведена от местните власти в североизточния регион Каталуния.
В изявление съдът аргументира решението си с това, че бикоборството е част от испанското културно наследство. Следователно може да бъде забранено само с решение на централното правителство в Мадрид, а не на регионалното в Каталуния.

корида Каталуня забрана отмяна съд бикове

Спорната корида

Решението на КС рискува да засили напрежението между привържениците на традицията и активистите за защита на животните, отбелязва агенция AFP.

През 2010 година регионалният парламент в Каталуния одобри забраната на борбата с бикове, считано от 1 януари 2012. Това стана след като активисти за защита на животните събраха 180 000 подписа в петиция по въпроса.

Това беше първият регион в континентална Испания, забранил световноизвестната традиция. На Канарските острови коридата е забранена от 1991 година.

По време а забраната наблюдатели отчетоха, че не става дума само за защита на животните, а и за политически акт в регион със собствен език, отчетливо чувство за идентичност и желание за постигане на независимост от Испания.

- реклама -