Отмениха условната присъдата на Румен Овчаров

Отмениха условната присъдата на Румен Овчаров. Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщава сайтът „Лекс“.

На първа и втора инстанция в специализирания съд

той получи две години условно затвор за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“. Сега върховните съдии нареждат делото да се гледа отново от апелативната инстанция. След закриването на спецсъда, това ще е Софийският апелативен съд.

Върховните съдии приемат, че апелативният спецсъд е допуснал допуснати груби нарушения, ограничил е правото на защита на подсъдимите и незаконосъобразно проведена доказателствена и аналитична дейност.

„Апелативният спецсъд се е произнесъл извън рамките,

поставени в обвинителния акт. Допуснал е противоречие между диспозитива и мотивите към присъдата. Поставил е подсъдимите в ситуация едва от въззивната присъда да разберат какво точно престъпление са извършили. Не е изложил съображения защо едни доказателства са предпочетени пред други, които им противоречат“, аргументират се тримата върховни съдии.

Те отбелязват още, че тезата на обвинението за

претърпени щети след сключения договор за наем дружеството „Мини Бобов дол“, изобщо не се подкрепя от обвинителния акт на прокуратурата. Според върховните съдии осъдителните правни изводи на въззивния съд са оскъдни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на мотиви и съставлява съществено процесуално нарушение.

Апелативният спецсъд призна Овчаров за виновен

в извършване на умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“. Според първата инстанция бившият министър в правителството на тройната коалиция като принципал на „Мини Бобов дол“ не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. И с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. Евтимов също е признат за виновен и е осъден на две години затвор условно с четири години изпитателен срок.

Спецсъдът постанови Овчаров да плати на държавата

16,5 млн. лв. – на колкото оцени щетите от престъплението. АСНС обаче определи щетите на 2,6 млн. лв. и освен това отхвърли всички граждански искове – не само срещу Румен Овчаров, но и срещу Евтимов. След като беше осъден от спецсъда Овчаров определи присъдата си като абсурдна и поръчкова.

Давността за наказателно преследване по това дело

обаче изтече на 18 юли. Когато то се върне на апелативно ниво, ако Овчаров е съгласен, съдът ще трябва да го прекрати. Все пак той може да поиска делото да се гледа въпреки изтеклата давност, за да бъде евентуално оправдан, а не да остане в архивите с прекратено по давност дело и неизяснена от съда вина, допълва „Сега“. Пред изданието адвокатът на Овчаров е коментирал, че тепърва ще решат с клиента му как да процедират.

- реклама -