Отмениха десетки испански полети

Отмениха десетки испански полети в петък в навечерието на Бъдни вечер заради стачкуващ персонал на нискотарифните авиокомпании.

Информацията е на Анадолската агенция и на БГНЕС.

Местният и международен превозвач Air Nostrum трябваше да отмени 78 полета през последните два дни, след като пилотите започнаха стачка. Тя ще продължи да нарушава ваканционните пътувания.

По данни на авиокомпанията около 35 полета на ден ще бъдат отменяни и на 26, 27, 29, 30 декември и двата дни след Нова година.

От профсъюза на пилотите Sepla обвиниха за протеста Air Nostrum, че не е успяла да договори справедливо увеличение на заплатите и условията на труд.

Междувременно испанската авиокомпания Vueling се справя с продължаваща стачка на кабинния екипаж. Авиокомпанията съобщи, че е трябвало да отмени 10 % от полетите в дните на стачката.

Стачката на Vueling започна по-рано този месец и засяга полетите всеки петък, неделя, понеделник и в празнични дни. Техният профсъюз – Stavla, нарече плана на компанията да увеличи заплатите само с 2% „обида“.

Пътниците на Ryanair са потърпевши с друга стачка на кабинния екипаж, която засяга полетите от понеделник до четвъртък до 7 януари.

Дълги опашки бяха регистрирани и на летището в Мадрид, където частните охранители започнаха безсрочна стачка.

Независимо от действията на профсъюзите, ситуацията със самолетните пътувания в Испания заплашва да бъде много по-лоша.

10 000 служители от испанския летищен оператор Aena също планираха да стачкуват през празничния период, но постигнаха споразумение в последния момент. Това бе причина синдикатите да отменят стачните действия миналата сряда.

- реклама -