Брюксел летище стачка Белгия полети отменени

Отменени са всички полети от и за Белгия

Всички полети от и за Белгия са анулирани от 0.00 часа българско време в сряда заради 24 часова стачка на авиодиспечерите.

Всички полети от София до Брюксел (BRU) и Шарлероа (CRL) днес са отменен.

Националният протест беше свикан от трите големи синдиката.

Стачката ще се отрази и върху транзитния трафик през белгийското въздушно пространство, тъй като местните авиодиспечери ръководят полетите до височина 7500 метра. Над тази височина трафикът се поема от организацията за европейски въздушен контрол „Евроконтрол“, която публикува ръководство за избягване на белгийското въздушно пространство през следващите 24 часа.

Правителствените и военните полети няма да бъдат засегнати.

24-часовият протест беше свикан от трите големи синдиката в страната след спор за ръста на заплатите, който е ограничен до 0.8% за следващите две години. Профсъюзите искат увеличаване на заплатите и пенсиите до приемливи нива и по-добър баланс между личен живот и работа.

В мащабната акция, която напълно ще парализира страната и ще струва милиони на икономиката, ще включват както работници от различни браншове, така и държавни и общински служители.

Половината от от влаковете и градският транспорт също няма да се движат, стачката ще засегне и работата на пристанищата.

Част от магазините и административните служби също ще останат затворени. Някои болници ще работят с намален капацитет, няма да бъдат отворени и общинските училища в по-големите градове.

- реклама -