Отложиха за есента делото за разпространение на радикален ислям в Пазарджик

Окръжният съд в Пазарджик отложи за 16 септември делото срещу 14-теподсъдими за разпространение идеите на „Ислямска държава“.

Двама от адвокатите саботираха днешното заседание, след като напуснаха съдебната зала.

4679217До разпрата се стигна след свидетелския разказ на Петър Тончев, който заяви, че е виждал знаме на „Ислямска държава“ в дома на един от подсъдимите, известен с прякора Малкия Ремзи. Той разказа още, че видял Ремзи, който живее в кв. „Столипиново“ в Пловдив с шапка и тениска със символа на ИДИЛ.

Това доведе до спречкване между единия от адвокатите – Алтай Куцев и прокурора по делото Недялка Попова, след което защитника напусна демонстративно залата.

След обявената почивка той и колежката му – адвокат Елвира Панкова не се върнаха в съдебната зала и не отговаряха на телефоните си. На защитника Куцев бе наложена глоба от 500 лева, тъй като с поведението си е станал причина за отлагане на делото. На прокурор Недялка Попова бе направена забележка заради нарушаване на реда в залата.

Като основен лидер на пропагандната група е сочен проповедника Ахмед Муса Ахмед. Преди дни при рутинна проверка в килията му, където са настанени още петима от обвинените в разпространяване на радикален ислям бяха открити четири мобилни телефона. Те са били скрити под дюшеците на леглата. В тях е имало снимки и файлове с джихадиски характер на турски език.

- реклама -