Австрия

Отложиха президентските избори в Австрия заради лепилото на бюлетените

Изборите за президент в Австрия, които бяха планирани за 2 октомври, ще трябва да бъдат отложени, обяви министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка, съобщи AFP.

Урок по изборна демокрация

Причината за отмяната на вота – има проблем с лепилото на бюлетините, които ще се изпращат на избирателите по пощата.

„Ще поискаме парламентът да одобри отлагането на изборите“, заяви Соботка, уточнявайки, че възможните нови дати за провеждане на гласуването за държавен глава са 27 ноември и 4 декември.

Половин година без президент

Отлагането на изборите поставя Австрия в хипотезата да изкара половин година без президент. Предишният държавен глава Хайнц Фишер се оттегли от поста. Временно неговата длъжност изпълняват председателят на парламента и двамата му заместници.

Резултатите от провелия се през май вот за държавен глава бяха анулирани през юли заради оплакване на загубилия крайнодесен кандидат за нередности в изборния процес на втория кръг от изборите. Тогава първи завърши екологът Александър ван дер Белен, изпреварвайки Норберт Хофер от дясната „Партия на свободата“ със само 31 000 гласа.

Изборите ще са на 4 декември

Изборите за президент в Австрия ще се проведат на 4 декември. Решение е било прието от парламентарно представените партии на среща с вътрешния министър Волфганг Соботка днес.

- реклама -