подписването

Отложиха подписването на СЕТА

Отложиха подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА.

Делегацията на Канада отказа да пътува за Брюксел, а белгийските политически лидери отложиха преговорите за присъединяването на страната към СЕТА, след като отново не успяха да постигнат консенсус. Това съобщи днес министърът на външните работи Дидие Рендърс.

„Днешната среща на върха се отменя. Засега не е посочена нова дата“, каза източник от съюза, допълвайки, че „следващата стъпка е целият ЕС да е в състояние да подпише споразумението“.

По-рано премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че страната му не може да даде съгласие за сключването на договора между ЕС и Канада. Повод беше несъгласието на Валония, градското правителство на Брюксел и френската общност.

Също днес в Брюксел трябваше да пристигне канадският премиер Джъстин Трюдо, но неговата визита няма да се състои. Канада е готова да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова, заяви говорителят на канадското министерство на международната търговия.

Опасения и ползи

Подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) ще свърже единния европейски пазар от 500 млн. души с 10-та по големина икономика в света. Според критици на договора той защитава предимно големите международни инвеститори и може да навреди на малките производители. Налице са и сериозни притеснения за навлизане на ГМО в Европа.

За да влезе СЕТА в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от всичките 28 страни членки на ЕС, след което трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти.

Предвиждаше се СЕТА да стане прототип на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), но преговорите по него спряха през септември заради непреодолими разногласия. Европейските фермери се опасяват, че агропромишления комплекс на САЩ ще ги разори, ако отпаднат съществуващите търговски ограничения.

Срещу СЕТА се обявиха и редица антиглобалистки групи, които виждат в него мозер за налагането на (TTIP).

От СЕТА зависи и дали ще отпаднат канадските визи за българите през 2017 г.
- реклама -