Наредба Н-18

Отлагат спорната наредба за касовите апарати, хотелиери и ресторантьори няма да протестират

Хотелиерите и ресторантьорите отлагат планирания за утре протест. Това стана ясно след проведена над 2 часа среща с финансовия министър Владислав Горанов.

След нея стана ясно, че измененията на спортната Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца

“С неудоволствие ще кажа, че заради аргументите им, а и такова е настояването на министър-председателя за отлагане на измененията на Наредбата по отношение на специализирания софтуер за управление на продажбите, се отлагат с шест месеца“, съобщи Горанов.

Тя трябваше да влезе в сила на 31 януари.

През следващите три месеца от гратисния период държавата и браншовете са се договорили за интензивни срещи между експертите и НАП, в които да се изясняват нормативни въпроси.

В по-кратки срокове – до няколко седмици, ще се проведе и среща за уточняване на регламента по запечатване на неизрядни обекти, съобщи финансовият министър. „Обсъдихме и въпроса, че няма връзка между измененията на наредбата и запечатването на обекти“, разкри още той.

сн. БГНЕС

Обединихме се около тезата, че основата на наредбата от 2018 година няма нужда да бъде променяна. Моето лично мнение е, че наредбата и в този си вид може да се прилага от стопанските субекти, но уважаваме позицията на колегите от този бранш“, посочи още финансист номер 1.

„От името на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и от Асоциацията на заведенията искаме да благодарим на министър Горанов, че ни изслушаха. Това беше изключително конструктивен диалог, който се случва не за първи път. Призоваваме нашите структури от утре да не провеждаме протеста, който беше обявен за 12:00 часа. Мисля, че постигнахме достатъчно на този етап“, каза председателят на БХРА Вени Петрова.

След 3 месеца страните се договориха да направят отново среща с финансовия министър Владислав Горанов.

По-рано днес, Бойко Борисов коментира, че целта на Наредбата е да изкара на сиво сивия сектор.

- реклама -