гориво шофьори горивата

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Министерството на икономиката внася утре, 9 януари 2019 г., в Министерския съвет предложение промените в Закон за горивата да бъдат отложени с шест месеца. Новината съобщи ресорният министър Емил Караниколов.

Караниколов Борисов, Гебрев Емко протестиПрипомняме, че имаше недоволство от редица сектори срещу закона на Емил Димитров-Ревизоро. Министърът подчерта, че наредбата за прилагане на закона е готова. Към нея нямало забележки. Всички забележки били по Закона.

Министърът смята, че е необходимо още време, за да се намерят правилните решения и да има един работещ закон за горивата.

Последната атака бе от днес.

Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата.

Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

В жалбата си до КС Манолова пише, че „с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм“.

- реклама -