папата
сн. БГНЕС

Отлага се посещението на държавния глава Румен Радев във Ватикана за 24-и май

Отлага се посещението на президента Румен Радев във Ватикана по случай тържественото отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий и на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, поради ситуацията в Италия, породена от коронавируса.

Практиката, установена с Ватикана е всяка година на 24-ти май на аудиенция при папата да се редуват държавния глава, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Тази година е ред за посещение на президентът.

През последните години делегациите от България и Република Северна Македония установиха практиката заедно да отдават почит пред паметта на св. Константин-Кирил Философ.

Президентските институции на двете държави са постигнали съгласие да търсят нова, подходяща и за двете страни дата, на която делегациите от България и Република Северна Македония съвместно да честват в Рим делото на светите братя Кирил и Методий, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Очаква се посещението на делегациите от България и Република Северна Македония да бъде през втората половина на 2020 г., след уточняването на датата с Ватикана.

- реклама -