Над 160 участници от България и света гостуват на Панаира на книгата

„Четири страни – един език“ е мотото на 46-ото издание на Панаира на книгата, който започна днес в Националния дворец на културата и продължава до 16 декември. Паралелно с него ще се проведе и другото мащабно събитие, свързано със съвременната литература и книгоиздаване в България – 6-ия Софийски международен литературен фестивал, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Официалният старт на Панаира беше даден с гостуването на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът  на културата Румен Димитров, зам.-кметът на Столична общин адоц. д-р Тодор Чобанов и Тобиас Фос, вицепрезидент на Франкфуртския панаир на книгата.

Немскоезичната литература ще бъде в центъра на 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата.

В международния литературен фестивал ще участват някои от най-известните писатели и поети в съвременната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл.

Специален акцент на щанда на Почетните гости  е проектът за виртуална реалност „VRwandlung“ на Гьоте-институт Прага: режисьорът, почитател на Кафка и основател на стартъп Мика Джонсън е адаптирал за виртуална реалност „Метаморфозата“, една от най-известните новели на ХХ век. Посетителите са поканени да се преобразят виртуално в Грегор Замза и да преживят историята на Кафка по нов начин и от собствена перспектива.

Повече от 160 изложбени щандове, изключително наситена съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, Литературен фестивал с над 80 гости.

Всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници. За първи път по време на Панаира ще се проведат и професионални „Бързи срещи между издатели и илюстратори“ (13.12, четвъртък), отново ще бъде връчена Годишната награда на Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект „Златен лъв“ – 2018 г. (14.12, петък). Специален акцент в програмата са ежедневните събития, подходящи за деца и подрастващи.

- реклама -