Пикасо

Откриват изложба на Пикасо с творби, вдъхновени от голямата му любов Олга

В Мадрид се открива изложба, посветена на любовта между Пабло Пикасо и неговата първа съпруга – Олга Хохлова. Зад нея стои техният внук Бернард. Експозицията включва 335 творби на испанския кубист, посветени на руската балерина.

Двамата се запознават в Парижкия театър Шатле през 1917 година, където Олга танцува на премиерата на балета „Парад“.  Пабло Пикасо отговаря за костюмите и декорацията и щом вижда нежната балерина моментално се влюбва в нея и я води в родната си Испания.

По-късно влюбените се връщат в Париж и по-малко от година след първата им среща се женят в православната катедрала „Александър Невски“.

Майката на художника обаче е силно разтревожена от решението на сина си да се омъжи за чужденка.

За да я смили, Пикасо рисува Олга Хохлова в традиционна испанска носия

Днес именно тази картина в центъра на изложбата.

Олга и Пикасо живеят щастливо, ражда им се и син Пол. Любовта им е безоблачна 10 години, докато Пикасо не среща 17-годишната французойка Мари-Терез Валтер. През 1935 г. Хохлова научава от приятел за връзката на съпруга си и, че новата му любима очаква дете.

Олга веднага напуска Пикасо и заминава за Южна Франция, където подава молба за развод. Художникът обаче отказва да дели семейното имущество по равно, както е било уредено в предбрачния им договор. Затова балерината остава негова законна съпруга, докато умира.

Близки на семейството помнят, че Олга Хохлова така и не преживява измяната на Пабло Пикасо, но и не спира да го обича до сетния си дъх. По спомените на една от неговите любовници – Франсоаз Жил, тя го е преследвала непрестанно.

Олга Хохлова умира от рак през 1955 г. в Кан и е погребана в местното гробище Гран Жас. Едва след смъртта й художника се жени отново.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -