Румъния

Открити заплахи на ЕК към Румъния заради спорни промени в Наказателния кодекс

Европейската комисия заплаши днес открито Румъния със задействането на чл. 7 от договора за ЕС, ако Букурещ не предприеме очакваните стъпки по въпроса с върховенството на закона, съобщи БТА.

Миналият петък до румънските власти е било изпратено писмо, в което са посочени недостатъците и необходимите мерки за възстановяване на доверието

Говорител на Комисията отбеляза, че изпращането на писмото е било решено от еврокомисарите още през април.

Сред въпросите, които пораждат загрижеността на ЕК, се посочва върховенството на закона, намесата в независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, защитата на средствата от ЕС, осигуряването на безнаказаност за извършени престъпления.

В края на април Румъния направи промени в наказателния кодекс, които могат да попречат на борбата с корупцията. Сенатът одобри закон, който може да сложи край на редица течащи в момента разследвания срещу високопоставени политици и държавни служители.

Този ход е поредната промяна, направена от управляващите социалдемократи в последните 2 години, която критиците им определят като заплашваща независимостта на съдебната система. Сред промените в наказателния кодекс е намаляването на давността на определени престъпления. Това автоматично ще сложи край на някои течащи разследвания за евентуални престъпления, направени преди няколко години.

Според ЕК ако Румъния не предприеме очакваните от ЕК действия, или ако приеме допълнителни законодателни промени в ущърб на законността, комисията ще задейства незабавно чл. 7 и ще прекрати механизма за наблюдение, прилаган за страната от 2007 г. насам. ЕК си запазва правото и няма да се поколебае да открие нови наказателни процедури срещу Букурещ, за каквото е необходимо, добави говорителят.

 

- реклама -