Открит в Бристъл нов щам на COVID заразява и ваксинирани

Нов щам на коронавируса, открит в Бристъл, може да зарази хора, които вече са имали COVID-19 или които са били ваксинирани. Ваксините обаче все пак ще предпазват от тежко заболяване, твърдят експерти.

Бристълският щам съдържа мутацията E484K, генетична промяна, открита и в южноафриканския и бразилския варианти. Лабораторни проучвания показват, че вирусите с тази мутация са в състояние да преодолеят защитните сили на човека, което ги прави по-ефективни при избягване на естествения и ваксиналния имунитет. За това съобщава филиалът на Би Би Си, „Сайънс Фокус“.

Към 11 февруари Public Health England (PHE) заяви, че е идентифицирал 22 случая на щама от Бристъл. Друг щам е идентифициран в Ливърпул със същата мутация, като общият брой на случаите с новите щамове на коронавирус е 78.

„Има данни, които показват, че тази мутация може да намали ефективността на имунните реакции срещу вируса“, ​​каза д-р Джонатан Стой, ръководител на Лабораторията към Института „Франсис Крик“. „Това е основна причина, поради която се страхуваме – че този вирус ще избегне част от имунния отговор, генериран както от ваксинирането, така и от прекарани предишни инфекции.“

Последните данни от PHE разкриха, че в момента има 202 случая на южноафриканския щам във Великобритания. Експертите обаче заявиха, че дори ако коронавирусните ваксини са по-малко ефективни за предотвратяване на заразяване на човек с новите щамове, сегашните използвани дози все още могат да предотвратят тежко заболяване и да намалят приема в болница.

„Единственото нещо, което има значение, е дали ваксината спира хората да ходят в болница или не“, каза д-р Дейвид Матюс, вирусолог от университета в Бристъл.

„Така че щамовете са обезпокоителни от гледна точка на това, че трябва да наблюдаваме вируса – защото трябва да знаем възможно най-скоро дали е възникнала версия на вируса, която може да избегне ваксината и в същото време да доведе хората до болница. Но в момента няма доказателства за хора, които са получили ваксината и след това са хоспитализирани с нови версии на вируса.“

За да ограничи разпространението на инфекции от мутирали варианти, правителството въведе спешни тестове в части на Уорчестър, Бристъл, южен Глостършир, Манчестър и Лондон. Някои експерти обаче казват, че дори и с най-добрите усилия, обезпокоителните мутации могат да възникнат спонтанно другаде.

- реклама -