Открили €400 млн. в домове на шефове от NEXO

„Не е невъзможно двама от тях да са в Дубай. Явно са изчезнали. Няма данни да са напускали страната, но не са тук“, заяви пред „Телеграф“ заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

Джаджи

По време на акцията на ДАНС, прокуратурата, следствието и чуждите служби бяха претърсени 15 имота в София, свързани предимно с ръководителите на криптокомпанията, сред които и Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

В няколко от жилищата били

открити малките джаджи, които за незапознатите приличат на флашки, но всъщност се наричат „Леджър“.

Това е миниустройство с памет и софтуер, в което се пазят огромни пароли, или т. нар. ключове. Вече те на свой ред пазят биткойните и следят движението им, обясниха от службите пред „Телеграф“. В едната джаджа

имало данни за 200 млн. евро,

във втората за €180 млн., а в третата за 20 милиона евро. В домовете на кои началници от Nexo обаче са били, от ДАНС не пожелаха да конкретизират, за да не се навреди на следствието.

Разследващите екипи, в които има и представители на английските спецслужби, били открити и доста записки, които ще се проверяват внимателно.

„И да знам какво е иззето,

нямам право да го кажа“, допълни Тодоров. Той уточни, че другите двама от Nexo, които са у нас и са с повдигнати обвинения, имат срок от 10 дни да решат дали ще платят гаранциите си от по 1 млн. лв., или ще ги обжалват.

Коментари

Малко по-рано през деня вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че разследването е срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Транзакциите на Nexo за последните 5 години са 94 млрд. долара.

“Групата е действала от 2018 г.

и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз”, заяви тя пред БНР. Допълни, че страната ни ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката.

Милева беше категорична, че с действията си прокуратурата не цели политически ефекти и не е обект на разследването кой какви дарения е правил на партии.

„През последните години,

когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности”, допълни говорителката на обвинител №1.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс:

Разследвам криптоплатформата, лъгали инвеститорите

“Разследвам криптоплатформата Nexo за това, че са лъгали инвеститори, че са легално регистрирани, а това не е така. Вместо да подвеждат жителите на Ню Йорк, че действат в съответствие със закона, те трябва да се регистрират по правилата и да действат както останалите инвестиционни платформи“. Това написа в официалния си профил във Фейсбук и Туитър главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс на 26 септември 2022 г. В същия ден Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI) обяви, че се е присъединило към седем държавни регулаторни органи на ценни книжа, за да предприеме действия срещу Nexo Group (Nexo) във връзка с нейните сметки на Earn Interest Product.

„DFPI предприе агресивни усилия за правоприлагане срещу нерегистрирани лихвоносни сметки в криптовалута“, каза комисарят на DFPI Клотилд Хюлет. „Тези криптолихвени сметки са ценни книжа и са обект на защита на инвеститорите съгласно закона, включително адекватно разкриване на свързания риск. Като цяло тези действия защитават инвеститорите, като същевременно гарантират, че Калифорния остава идеална среда за отговорни финансови иновации.“ От министерството пишат още, че „тези акаунти позволяват на инвеститорите да депозират криптоактиви с Nexo, а в замяна те биха спечелили лихва върху тези депозити. Nexo предлага годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани криптоактиви, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки”.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено