Откриха Златният град близо до Луксор

Египетска археологическа експедиция, ръководена от известен американски учен и бившия египетски министър на археологията, Захи Хавас, откри прочутия „Златен град”, изгубен в пясъците край Луксор на западния бряг на Нил. „Това е най-голямото древно селище, откривано някога в Египет”, заявиха от египетското министерство на туризма.

Градът е построен по време на управлението на Аменхотеп III – деветият фараон от известната XVIII династия, управлявал от 1391 до 1353 г. пр. н. е. Според съобщението на министерството, „Златният град“ е бил прочут по време на управлението на фараоните Аменхотеп IV (Ехнатон) и Тутанкамон. Той е смятан за най-големия административен и икономически център на своето време.

„Много чуждестранни археологически мисии са търсили този град неуспешно“, каза Хавас.

Според Бетси Брайън, професор по египтология в университета „Джонс Хопкинс” в Балтимор (САЩ), „откриването на изгубения „Златен град” е второто по големина археологическо откритие в египтологията след гробницата на Тутанкамон, което ще хвърли светлина върху различни аспекти от живота на древните египтяни по време на разцвета на империята на западния бряг на Нил. Може би това откритие ще разкрие и друга загадка: защо Ехнатон и съпругата му Нефертити са избрали да се преместят в района на Амарна”, смята Брайън.

- реклама -