алкохол алкохола

Откриха защо някои хора стават зависими от алкохола

Международна група учени установи, че склонността към употреба на спиртни напитки е свързана с изменения в мозъка, съобщи Лента.

Биолози извършили експерименти с плъхове, които били обучени да натиснат различни лостове, за да получат подсладена вода или алкохолен разтвор. Повечето гризачи предпочели подсладената вода, но около 15% се отказали от всякакви други награди, освен от алкохола, и дори не обръщали внимание на наказанията, като например да бъдат „ударени“ със слаб електрически ток.

По мнението на учените, делът на привлечените от алкохола плъхове е като процентното съотношение на хората, страдащи от алкохолна зависимост.

Била изследвана активността на стотици гени в пет мозъчни зони у плъховете. Най-големи различия в експресията на ДНК имало в миндалевидното тяло, което е с ключова роля за формирането на емоциите.

Ген, който кодира протеина GAT-3, бил най-малко активен у страдащите от алкохолна зависимост гризачи. Въпросният протеин поддържа на ниско ниво концентрацията на невромедиатора гама аминомаслена киселина, който отговаря за успокояването на централната нервна система.

Констатирано бе, че при потискане на гена GAT-3 у плъхове, които предпочитали подсладена вода, се появила склонност към употреба на алкохол.

Източник: БТА

- реклама -