Beautiful sexy intimate couple hug each other

Откриха защо мъжете живеят по-малко от жените

Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят защо мъжете обикновено не живеят толкова дълго, колкото жените.
Изследванията показват, че това е свързано със загубата на Y хромозомата, което може да доведе до злокачествени образувания на сърдечния мускул и фатална сърдечна недостатъчност, съобщава „Скай Нюз“.

Учените смятат, че 40% от 70-годишните мъже страдат от загуба на мъжката хромозома, но те могат да бъдат подпомогнати от лекарство, което предотвратява опасните развития.

Хромозомите са подредени по двойки. Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете – Х и Y-хромозоми.
Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния заявява:“Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от жените. Те сякаш остаряват по-бързо от биологична гледна точка.“ Той допълва, че „новото проучване дава представа за причините, поради които продължителността на живота на мъжете е по-кратка от тази на жените“.

Според Уолш лекарството пирфенидон може да помогне за неутрализиране на вредните ефекти от загубата на хромозоми.

Много мъже започват да губят Y-хромозомата си с напредването на възрастта, като се смята, че това е особено характерно за пушачите.

Изследователите вече са установили, че мъжете, които са загубили Y-хромозомата си, са по-склонни да умират на по-млада възраст и да страдат от свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Смята се, че новото проучване е първото убедително доказателство, че загубата на хромозоми има пряко вредно въздействие върху здравето на мъжете.

Изследователите провеждат експерименти с мишки, използвайки технология за модифициране на гени, за да разберат по-добре последиците от загубата на Y-хромозома в кръвта.

Те откриват, че загубата на хромозомата ускорява свързаните с възрастта заболявания и прави мишките по-предразположени към сърдечни образувания, което води до по-ранна смърт.

Изследователите са проучили и последиците от загубата на Y-хромозома при мъжете.

Те установяват, че загубата на Y хромозомата е свързана със сърдечносъдови заболявания и сърдечна недостатъчност – с увеличаването на загубата на хромозомата се увеличава и рискът от смърт.

Резултатите показват, че борбата с последиците от загубата на Y-хромозомата може да помогне на мъжете да живеят по-дълго и по-здравословно, съобщи БГНЕС.
Резултатите са публикувани в списание Science Journal.

- реклама -