гробници

Откриха запазени гробници с богатства на 4500 години край пирамидите в Гиза

Археолози са открили в Египет гробище на 4500 години.

В гробниците, разположени в непосредствена близост до пирамидите в Гиза, са намерени пъстроцветни дървени саркофази и статуи от варовик, които датират от времето на Древен Египет, съобщиха от Министерството на антиките.

Мястото се намира в югоизточната част на платото Гиза и представлява мрежа от гробници и погребални ниши от различни периоди.

Смята се, че най-старата от тях, която е изкопана във варовиковите скали, е от петата династия или отпреди 2500-та година преди Христа

Според експертите гробницата е била споделяна от двама души – Бенуи-Ка, който е имал седем титли, включително жрец и съдия, и Нви, известен още като лидера на Великата държава и „изповедник“ на фараона Хефрен. Техните саркофази са останали неразпечатани, което означава, че вътре трябва да има мумии. На този етап обаче археолозите не разкриват дали това е така.

Сред находките има много артефакти – статуи от варовик на притежателя на гробницата, неговата съпруга и сина му.

Според Ашраф Мохи, директор на комплекса в платото Гиза, гробището е използвано многократно по време на късния период, който започва в началото на седми век преди Христа.

- реклама -