Елхово
сн. Величко Йорданов/ Facebook

Откриха уникално светилище с кръгла форма край Елхово

Група археолози под ръководството на Даниела Агре са открили древно селище в района на село Строино, община Елхово, съобщи БТА.

Радарът е определил, че то се простира на 30 декара площ.

Смята се, че открито светилище е кръгло и в момента се заснема от археолозите.

сн. Величко Йорданов/ Facebook

Повече от месец продължават проучванията на археологическия обект, съвместно с ръководството на Даниела Агре от НАИМ-БАН съвместно с Етнографско-археологическия музей в Елхово.

Очерталата се от геомагнитните издирвания картина показва, че под земята на площ от над 35 декара се развива голям архитектурен комплекс, като само основната сграда е около 25 декара. Самият комплекс е с трапецовидна форма, ъглите на който са ориентирани по посоките на света, пише „Елхово нюз“.

сн. Величко Йорданов/ Facebook

Той е изграден от верижни помещения, разположени пред вътрешното лице на оградния зид, прекъснати единствено от юг, където в стената се регистрира вход с колони – портик. В източната част на обекта ясно се очертава перистилна сграда. Във вътрешността на комплекса се оформя дворно пространство с площ около 15 дка, като целия двор е бил ограден от колонада.

В центъра на двора се локализира внушителна кръгла сграда изградена от две концентрични окръжности, вписани една в друга. До сега обект с подобен план не е регистриран на територията на България.

сн. Величко Йорданов/ Facebook

Външният диаметър на храма е 37 м. Той се състои от две части – вътрешна кръгла сграда и външен покрит с керемиди коридор. Най-вероятно вътрешната сграда е без покритие и ритуалите в нея са извършвани под открито небе. Въпреки малкия обем на проученото пространство може да се изкажат няколко работни хипотези свързани с божеството, почитано в този храм. Една от тях е, че храмът принадлежи на бог Дионис. Древният историк Светоний Транквил описва родопския храм-светилище на Дионис посетен от Гай Октавий – бащата на бъдещия император Октавиан Август.

Светилището се намирало в голяма зала с овална форма и без покрив отгоре, което се налагало от особения обред извършван в него. Археолозите се надяват по-нататъшните им действия да хвърлят повече светлина върху древната находка.

- реклама -