Откриха уникален ефект от това да работим от дома

Откриха уникален ефект от това да работим от дома

През последната година компаниите малко по малко примамват служителите си в офисите след края на локдауните през пандемията и правилата за социално дистанциране.

Тези примамки започнаха обаче да се усещат повече като натиск,

особено в големите технологични фирми, където от края на ограниченията, наложени заради пандемията, бяха обявени няколко кръга на съкращения на работни места, пише ДПА.

„Гугъл“, „Мета“ и X по-рано вече казаха на служителите си да отвикват от работата от вкъщи и да се насочат към нещо по-близо до дейността от преди пандемията.

Служителите, които се чувстват добре, работейки от вкъщи по-голямата част от седмицата, обаче имат някои оръжия на свое разположение, за да отвърнат на натиска на шефовете си.

Според резултатите от проучване, публикувано от Сборника на Националната академия на науките (PNAS) на САЩ „дистанционно работещите „произвеждат“ по-малко от половината емисии на парникови газове от работещите в офиси“.

Това се дължи на „фактори като пътуването от предградията до центровете на градовете и битовото използване на енергия“, които се повлияват от това колко хора пътуват до и от работа и колко често.

Служители, които работят „напълно дистанционно“ могат да допринесат за намаляване с 54% на парниковите емисии на човек, най-вече заради по-малкото енергия,

използвана за офисите“, посочват експертите, начело с инженера от университета „Корнел“ Янцю Тао.

Докато обаче два до четири дни дистанционна работа могат да доведат до спад на емисиите с „до 29 процента“,

ограничаването на дистанционната работа до само един ден седмично може да понижи емисиите едва с 2 процента, според екипа, част от който е и Лунци Ян от „Майкрософт“.

„Един ден работа от вкъщи не е от полза заради компенсиращи фактори“, отбелязват експертите.

 

- реклама -