covid-19, коронавирус

Откриха тройна мутация на COVID-19, която се разпространява много бързо

Тройна мутация на COVID-19 е регистрирана в три района на Индия. Тя е предизвикана от обединение на три различни щама на COVID-19, съобщи ТАСС, като се позовава на изявление на експерти пред индийския тв канал Ен Ди Ти Ви.

Новият вариант на вируса вече е установен в щатите Махаращра и Западна Бенгалия, както и в националната територия Делхи.

„Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора“, каза професорът по епидемиология Мадхукара Паи. Неотдавна в Индия беше установена двойна мутация на новия коронавирус.

Според експертите ръстът в заболеваемостта в страната, както и в света, е предизвикан от новите варианти на коронавируса. Но в Индия сега секвениране на генома се извършва на по-малко от един процент от случаите, каза проф. Паи.

Доколко опасна и смъртоносна е новата тройна мутация ще стане известно единствено след допълнителни изследвания. В момента всичките 10 лаборатории на територията на Индия се занимават с изследвания на генома на коронавируса, отбеляза Ен Ди Ти Ви. Повече от 15,6 милиона души в Индия са се разболели от COVID-19 от началото на пандемията.

- реклама -