FLORIDA MUSEUM PHOTO BY CHASE KIMMEL

Откриха смятана за изчезнала в света синя пчела, ето как тя събира прашец

Изследовател на Природонаучния музей във Флорида откриха изключително рядка синя пчела. За последно е видяна преди четири години.

Металическото насекомо синя каламинта е било открито само в четири области, „общо 16 квадратни мили от борови шубраци до езеро Уейлс Ридж във Флорида“, казва музеят в съобщение.

Насекомото е включено в Държавния план за действие за дивата природа на Флорида като вид с най-голяма нужда от опазване.

„Бях отворен за възможността изобщо да не намерим пчелата, така че първият момент, когато я забелязахме в полето, беше наистина вълнуващ“, казва в съобщението докторантът Чейс Кимъл, който откри пчелата.

Тя е известна с уникалния си начин за събиране на цветен прашец.

сн. FLORIDA MUSEUM PHOTO BY CHASE KIMMEL

„Ние наблюдавахме лъскавата синя пчела, която грабва цветето и трие главата си върху горната му част два или три пъти, преди да премине към друго цвете“, каза Кимъл пред Си Ен Ен.

„Като четяхме за това уникално поведение, бяхме доста шокирани, но много повече, след като го видяхме.“

Все още е малко известно за поведението, биологията и нуждите на местообитанията на вида.

Кимъл и неговият съветник Джарет Даниелс понастоящем работят върху двугодишен изследователски проект за определяне на настоящата популация на синята пчела и навиците на гнездене и хранене на вида.

Самотната по природа пчела не живее в голяма колония. Всяка женска изгражда гнездо и не се грижи за своите малки. Проектът ще позволи на учените да разберат повече за навиците и предпочитанията на гнездене на пчелите, нито един от които в момента не им е известен.

Преди откритието сини пчели са засичани само на четири места по южната част на билото на езерото Уелс Ридж. Тази пролет Кимъл успял да запише синята пчела в седем нови области, в които никога не е била забелязвана, доказвайки, че известният им обхват е по-голям, отколкото учените смятат.

- реклама -