Тракийски античен комплекс от IV-VI век преди Христа, подобен на Перперикон и Татул, разкриха археолози в местността Хасара край с. Ангел войвода, община Минерални бани.

Откриха скален тракийски храм на слънцето в „Хасара”

Археолози откриха скален тракийски храм на слънцето в местността „Хасара“ над минералбанското село Ангел войвода.

„Категоричен съм, че това е скален тракийски храм на слънцето“.

Това заяви известният археолог проф. Николай Овчаров. На хълма в местността „Хасара“ повече от месец се извършват разкопки под ръководството на доц. Здравко Димитров – археологът, участвал и в разкопките на Татул.

Проф. Овчаров:В най-високата част на скалата има изсечени стъпала, а най-горе има каменно ложе. „Там символично са погребвали своите първенци – вождове и жреци. Идеята е, че така те се намират между небето и хората. Говорим не за тленно, а за символично погребение“.

Днес той дойде да види резултатите от разкопките край Ангел войвода.

В местността „Хасара“ освен тракийски, има и раннохристиянски находки – разкрити са основите на църква, датирана в края на IV – началото на V в. Личат и останки от крепостни стени. Следващите археологически проучвания на терена могат да донесат още много находки, надяват се учените.

Малко под останките от каменните стени археолозите открили и издялан в скала олтар. Той очевидно преди векове се намирал горе в култовия комплекс, а по-късно се е свлякъл по склона.

Проф. Овчаров :“Това е един от най-големите каменни олтари, които сме намирали”

- реклама -