Владимир Путин, Русия, Беларус, криза, мигранти
сн. БГНЕС

Откриха руски генерал мъртъв след уволнение от Путин

Руски генерал, който наскоро е бил уволнен от Владимир Путин, е намерен мъртъв. 67-годишният генерал-майор Владимир Макаров отговаряше за „борбата с екстремизма“ в Русия и е бил намерен застрелян днес сутринта, информира „Дейли мейл“.

Съобщава се, че той е ръководил издирването и потушаването на опоненти на руския президент, както и на журналисти, смятани за враждебно настроени към Кремъл. Макаров също така е предприемал действия срещу млади хора, които са протестирали срещу Путин.

Миналия месец Путин е издал указ за уволнението му. Мотивите му за това обаче остават неясни.

Съпругата на Макаров – Валентина, била заедно със съпруга си в селската къща в село Голиково край Москва в 7:00 ч. сутринта, когато чула изстрел, съобщават местни медии. Според някои съобщения наблизо е намерена ловна пушка „Беркут-2М“. Според други сведения е открит пистолет. Съпругата му повикала член на семейството и извикала линейка, но медиците не успели да спасят Макаров, се казва в съобщенията, и той бил обявен за мъртъв.

Семейството на загиналия генерал се разпитва от руския Следствен комитет, съобщава московският всекидневник „Московский комсомолец“. Изданието посочва, че в къщата се е съхранявало огнестрелно оръжие.

Роднините му твърдят, че той „не е знаел какво да прави“, след като Путин го е отрязал.

Каналът VChK-OGPU Telegram цитира източник, според когото Макаров е изпаднал в „дълбока депресия“ след отстраняването му.

Той е бил заместник-ръководител на Главното управление за борба с екстремизма, което отговаря и за борбата с тероризма.

Макаров не е първата смърт на бивш високопоставен руснак, която повдига вежди, като от началото на 2022 г. десетки руски бизнесмени бяха открити мъртви при неизяснени обстоятелства. От 24 до 26 декември имаше поредица от четири мистериозни смъртни случая.

На 26 декември Павел Антонов – най-богатият депутат от руската Дума (парламента) и критик на Путин – загина в Индия, падайки от прозорец на хотел.

Неговият спътник Владимир Биденов е намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано.

Алексей Маслов, 69-годишен, бивш началник на руските сухопътни войски, почина в болница на 25 декември, а Александър Бузаков – ръководител на руските „адмиралтейски корабостроителници“ в продължение на десетилетие – почина на 24 декември.

През юли 76-годишният пенсиониран генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Евгений Лобачев беше открит мъртъв в Москва през юли. Смъртта му също беше обявена за самоубийство. Сред другите скорошни смъртни случаи са редакторът на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидентът на „Газпромбанк“ и висш служител на „Газпром“. Един изгоря жив, след като заспа със запалена цигара в Москва, друг падна от балкон, а трети – от стълбище.

Подозрителните смъртни случаи на видни руснаци не се ограничават до границите на Русия.

През април Сергей Протосеня – бивш заместник-председател на „Новатек“ – беше намерен обесен на парапет. Съпругата и дъщеря му бяха намерени убити с прободни рани. Бизнесменът Михаил Уотфорд беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, а друг – Владимир Биденов – почина във Франция, след като си удари главата в парапет.
 БГНЕС
- реклама -