Oткриха последния участък от западната дъга на околовръстния софийски път

Премиерът, министри и столичният кмет откриха последния участък от западната дъга на околовръстния софийски път.

Бойко Борисов заяви, че това било напълно провален проект, защото преди две години е бил зачеркнат от Брюксел, а парите е трябвало да се върнат.

Той разказа, че за да бъде изпълнен проектът, е бил прехвърлен за следващия програмен период на ОП “Транспорт”.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че обектът, който откриват днес е малък като километри, но е много сложен и важен. Чрез него е завършена последната част от пъзела на разширяването на софийското околовръстно шосе.

Над 20 хил. превозни средства денонощно минават през това натоварено трасе и затова е било важно да бъдат извадени от града.

5064024101 млн. лв. е инвестицията за тази отсечка

Самият участък е бил изграден за 9 месеца, вместо за две години.

Проектът се съфинансира по кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП “Транспорт” и “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Ще бъде облекчен транзитният трафик. Това коментира инж. Лазар Лазаров.

Той заяви също, че така ще се свържат АМ”Тракия”, “Хемус” и “Струма”. Трите магистрали, които влизат реално в София ще бъдат свързани с автомагистрален участък. Има един къс участък (мостът на Казичене), който се строи в момента и до края на годината трябва да е готов.

По този начин от АМ “Тракия” до АМ “Струма” няма да има проблеми с транзитния трафик и ще бъде облекчен.

Изграждането на околовръстното е сред основните фактори за облекчаване на трафика в столицата, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира, че за последните 10 години са изградени близо 35 км първокласни обходни маршрути.

- реклама -