Откриха планета с две слънца

Откритието на тази планета е направено с помощта на космическия телескоп Кеплер и е обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния.

Екзопланетата Кеплер -1647b е с размерите на Юпитер и има най-голяма орбита, възможна за този тип планета, обикаляйки около своите две звезди за 1 107 дни – малко повече от три земни години. Разстоянието между планетата и звездите дава основание на астрономите да смятат, че теоретично на нея би могло да има живот.

moon-1082192_1280

Това е 11-та подобна планета, открита от 2005 г. насам.

Кеплер -1647b е на 4.4 млрд. години и се намира в съзвездието Лебед на разстояние 3 700 светлинни години /1 светлинна година се равнява приблизително на 9 460 млрд. км/ разстояние от Земята.

Двете, звезди около които обикаля,  са подобни на нашето слънце, като едната е малко по-голяма от другата. Учените откриват екзопланетите, когато те преминават пред техните слънца, което води до слабо намаляване на светлината им. Тази техника, наричана „астрономически транзит“, позволява да се предположи масата на планетата и разстоянието до нейната звезда.

- реклама -