Откриха планета, която може да е дом на извънземни

Планета, която прилича на Земята, може да е дом на извънземни.

Това твърдят астрофизиците от университета в Уоруик. Те са част от международния екип, който имаше задача да открие нова обитаема планета с размерите на земята. И очевидно са напът да го направят.

Екипът от учени е работил съвместно с НАСА и Европейската космическа агенция. Новооткритата планета носи името Gliese 12b. Температурните стойности, измерени там, са същите като по време на горещата вълна във Великобритания преди 2 години, съобщи Би Би Си.

Според учените това е една от малкото открити досега планети, на които човечеството може да оцелее. Gliese 12b се намира на 40 светлинни години от земята.

Приблизителната температура на повърхността на планетата е около 42 градуса, но учените още не могат да кажат каква е атмосферата й. И дали изобщо има такава.

Новооткритата планета прави една обиколка около своята звезда на всеки 12,8 дни. Размерите й наподобяват тези на Земята.

„Планети като тази са много малко. Рядка възможност е да можем да я изследваме толкова внимателно“, каза астрофизикът Томас Уилсън от университета Уоруик.

Учените обясниха, че светлината от планетата, която виждат в момента, е от 1984 година – преди 40 години. Това е времето, което й е отнело, за да стигне до Земята.

- реклама -