ХИВ

Откриха първия пациент, победил ХИВ без никакви лекарства

Учените откриха жена, която се е излекувала от ХИВ напълно самостоятелно, без медицинска намеса, пише в статия, публикувана в портала „Nature“.

Експертите са направили сравнение на анализите на 64 „елитни контролери“ – хора, които могат да живеят с ХИВ, без да вземат лекарства за подобряване на здравословното си състояние. Вниманието на учените било привлечено от жена, която живее с вируса вече 25 години.

Първичният анализ на кръвта не показал наличие на ХИВ, но по-нататъшните изследвания разкрили, че има налични клетки на вируса, но нито една от тях не е способна да се самовъзпроизведе.

Вирусолозите са на мнение, че пациентката може да бъде определена като първия човек в историята, чийто имунитет се е справил с ХИВ без терапия и трансплантация на костен мозък.

Според авторите на статията, в момента учените не разполагат с достатъчно информация, за да обявят случая за уникален. Медиците ще продължат да работят с жената, която вероятно е първият в света човек с имунитет, успял да победи ХИВ със собствени сили.

- реклама -