Откриха останки на най-големия древен лъв в света

Гигантски лъв с огромни зъби, бродил из кенийската савана преди повече от 20 милиона години, е един от най-големите месоядни бозайници, съществували някога.

Екип изрови долна челюст, зъби и други кости на нов вид, Simbakubwa kutokaafrika – Swahili (Симбакуба) от типа „голям африкански лъв“.

Те са изчислили, че вероятно е тежал до 1 500 килограма и може би се е хранел със слоноподобни същества, живели там по онова време.

„Базирайки се на огромните му зъби, смятаме, че Симбакуба е специализиран хиперхищник, който е значително по-голям от съвременния лъв и вероятно по-голям от полярна мечка“, казва Матю Бортс от университета Дюк, съавтор на изследването заедно с университета в Охайо.

Древни рисунки описват създанието като гигантска ловуваща голяма котка, с козина и огромни зъби.

Екипът на проучването, публикуван в списанието „Палеонтология на гръбначните животни“, каза, че Симбакуба е живял в днешна Кения преди около 23 милиона години, ключов период в еволюцията на месоядни бозайници.

Те заявиха, че откритието може да хвърли светлина върху това, как свръхголемите хищници и плячката им се развиват в продължение на милиони години около края на Палеогенската епоха – периодът, в който бозайниците се уголемяват от малки гризачи до много по-различни видове.

- реклама -