Откриха още мистериозни 1000-годишни „делви на мъртвите“ в Лаос

Дълбоко в планинските на югозападна Азия съществува мистерия на повече от хилядолетие. И учените едва сега започват да я разплитат.

На 15 различни места в Лаос, посещавани единствено от ловци на тигри, са открити 137 мистериозни масивни „делви на мъртвите“, които са на близо 1000 години. Предполага се, че някога хората са погребвали мъртвите в тях. Никой обаче не знае със сигурност какво в действителност е било приложението им, нито пък кои са хората, които са ги оставили по тези места.

Освен делвите, археолозите откриват и артефакти, типични за желязната епоха – например декоративна керамика, стъклени мъниста, дискове, носени в ушите, вретена и железни сечива. Около делвите е забелязана и колекция от красиво гравирани дискове. Предполага се, че те са погребални маркери, въпреки че са били зарити с украсената страна надолу.

Открити са и миниатюрни делви, изработени от глина и изглеждащи досущ като големите.

Интересното в случая е, че най-близката кариера е на няколко километра разстояние. Това означава, че е съществувал някакъв специален метод за преместване на всичките 137 гърнета, които тежат няколко тона. Археолозите все още не знаят защо е избран точно този район, особено като се има предвид, че няма доказателства някой някога да е живял там.

Местни легенди твърдят, че някога тези гърнета са били използвани като бокали от пияни гиганти.

 

- реклама -