дезинфектант

Откриха опасен дезинфектант в аптеките

Софийска градска прокуратура е разпоредила извършване на проверка на предлаганите в търговската мрежа дезинфектанти, както и на други средства за защита. Целта на проверките е превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа. Поводът за това са станали материали, постъпили от сектор „Икономическа полиция“ на СДВР.

В хода на осъществена служебна проверка от органите на МВР бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант.

Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в гр. София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили.

От седмици дезинфектантите са изчерпани от пазара, а също така и средства за защита – предпазни маски, ръкавици, очила. Вносът им е ограничен и заради затворените граници, и заради търсенето по цял свят.

Постъпилата в Софийска градска прокуратура информация налага необходимостта от разширяване на възложената проверка, която ще обхване и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“ на територията на гр. София.

През последните седмици се наблюдава предлагане и на предпазни маски без обозначен производител, срок на годност, степен на биологическа активна защита.

Липсва указание за еднократна или многократна употреба са, страна на произход, технически характеристики на продукта, сертификати за стандартизация. Същото се отнася и за предлаганите на пазара ръкавици, като често на кутиите липсва маркировка за срока на годност, предназначение – за технически, медицински или за други специализирани дейности.

Ще проверяват аптеките на случаен принцип.

Ще бъде съставен предварително списък на търговски обекти на територията на град София от съответните контролни органи – Комисия за защита на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – Главна дирекция „Надзор на пазара“ – Регионален отдел НП Югозападна България.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -