Крал Артур рицари легензи ръкопис

Откриха нови ръкописи, които разказват различна история за Крал Артур и рицарите на кръглата маса

Служител на Университета в Бристол случайно намери в градската библиотека неизвестни досега фрагменти от средновековен ръкопис, известен като Ланселот-Граал.

Става дума за цикъл от романи, базиран на легендите за крал Артур.

Някои неща обаче, в намерения текст са различни от известната на учените версия.

С помощта на откритите фрагменти те се надяват да разберат по-добре съдържанието на известните средновековни легенди.

Предполагайки, че е намерил нещо интересно, Майкъл Ричардсън се обръща към д-р Лиа Тетер, президент на Международното общество на крал Артур. След като изучават ръкописите, те стигат до извода, че тези страници са наистина ценни за историческата наука.

Но за да разберем защо точно, е необходимо да се потопите в дългата история на легендите за Артур в европейската култура.

Историите за крал Артур и рицарите на кръглата маса произлизат от келтските легенди предавани от уста на уста.

Смята се, че уелският историк Нъни за първи път ги споменава в своята хроника „Историята на британците”, написана на латински език през 9 век.

През Средновековието не обичат да измислят нови неща, предпочитайки да пренапишат старите, а авторските права още не са съществували, така че копирането на някой друг е било обичайно явление.

Поради това повечето от средновековните хроники са пренаписани и творчески допълнени от по-ранни хроники, а литературните сюжети са използвани с удоволствие от различни автори, губейки или придобивайки художествени детайли, но запазвайки „гръбнака“ на историята.

Така хрониката на Нения и няколко други хроники от ранното Средновековие, съдържащи легенди за крал Артур и многобройните му приятели и врагове, стават основа на по-късните рицарски романи.

 

Най-известният от тях принадлежи на северно-френския романист Кретен де Троа – един от първите в XII век, започва да развива в своите писания идеята за служба на красивата дама като най-висша форма на проявление на чувства. Де Троа се смята за един от основателите на придворната рицарска романтика.

Има и други литературни версии на легендите за Артур. Един от тях е цикълът „Ланселот Граал“ или „Вулгата“, съставени около 1230 г. от анонимни автори.

Фрагменти от този цикъл, английският писател Томас Малори използва няколко века по-късно в своята “Книга за крал Артур и неговите доблестни рицари на кръглата маса”, състояща се от осем романа и публикувана през 1485 г. под заглавието Le Morte d’Arthur (“Смърт на Артур”).

Ръкописите, намерени в Централната библиотека на Бристол, са само фрагменти от „Вулгата“. Става дума за седем пергаментни листа, попаднали в книга, отпечатана в Страсбург между 1494 и 1502 година. По какъв начин попадат в Англия не е ясно.

Какво пише в тези листове?

В тях се казва, че крал Артур, магьосникът Мерлин и рицарите на кръглата маса, както и съюзниците на Артър – Кинг Бан и Кабан – се готвят за битка близо до Дано в южната част на съвременна Франция. Те ще трябва да се борят срещу техния традиционен съперник, Артър Клаудас, измисленият франкски цар.

Мерлин разработва план за атака, последван от дълго описание на битката, по време на която Артур почти губи, но Мерлин, след като заема магически амулет от дракон от сър Кей, който може да диша огън, води атаката и войските на Артур печелят. След това кралят и неговите другари се настаняват в замъка на Под.

След това идват описания как крал Бан и съпругата му Елейн зачеват дете, имат странни мечти и Мерлин тълкува тези мечти. Той среща и девицата Вивиан (Господарка на езерото), която иска да убие родителите си. Магьосникът се влюбва в нея, но се противопоставя на желанието си да бъде с нея и след това си тръгва, като се присъединява към Артур. След това следва описание на още битки и т.н.

Предполага се, че средновековните читатели са намирали такива истории не по-малко завладяващи и изпълнени с екшън, отколкото ние днес „Игра на тронове“.

Намерените фрагменти, ще ни дадат друга версия на историята за крал Артур, неизвестен досега, предполагат учените. Ръкописът съдържа по-дълги и подробни описания на битките и действията на героите.

Д-р Тетер е убедена, че ще има и други различия, но поради увреждането на фрагментите, тяхното декодиране ще отнеме значително време. Може дори да се наложи да се освети ръкописа с инфрачервена светлина.

Това не е единственото внезапно откриване на исторически важен текст в библиотеката.

Така през есента на 2018 г. млад италиански историк откри в библиотеката на британското кралско общество писмо на Галилео Галилей до неговия ученик, математик Бенедето Кастели. Неговото откритие помогна да се установи дали Галилео е бил искрен, извинява се или се опитва да „се откаже”, осъзнавайки, че е в разгара на ПР бедствие.

- реклама -