глобалното затопляне
Снимка: Туитър

Откриха нови доказателства за глобалното затопляне (СНИМКИ, ВИДЕО)

Зачестилите снеговалежи в пустинята Сахара са признак за глобално затопляне, както топлата зима в Русия, студовете в САЩ и наводненията в Европа, предаде ТАСС. Това заяви ръководителят на Хидрометеорологичния център на Русия Вадим Вилфанд.

Снимка: Туитър

На 7 януари в Сахара, в района на град Айн Сефра в северната част на Алжир падна сняг.

Снежната покривка достигна дебелина около 40 см. Привечер снегът се стопи. Една година по-рано, през декември 2016 г. сняг за пръв път падна в същия район от 1979 г.

„Тези екстремни събития – снеговалежи в Сахара, рязко и продължително застудяване в Северна Америка, много топло време в европейската част на Русия, дъждове, довели до наводнения в редица страни в Западна Европа, зачестяват – отбеляза Вилфанд. – Зачестяването им е следствие от глобалното затопляне. Не става въпрос само за мое виждане, а за мнението на редица учени от Междуправителствената експертна група по изменение на климата“.

Той допълни, че необичайни снеговалежи имало също в Египет и Близкия изток, макар да се регистрират веднъж на всеки 15-20 години.

Снимка: Туитър

Вилфанд поясни, че вниманието на учените било привлечено от повторяемостта на подобни събития, а не от необичайността им.

Източник: БТА

- реклама -