метростанция Витоша

Откриха новата метростанция Витоша

Премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха новата метростанция Витоша.

Премиерът подчерта, че строителствот на метрото у нас струва пъти по-евтино от това в ЕС. За изграждането на 1,3 км в България се харчат 21 млн. евро, докато в ЕС същата отсечка струва над 80 млн. евро.

„Когато влаковете ни са еднакви, системите ни за сигурност са еднакви, материалите и работниците са еднакви, как ние постигаме 21 млн. евро на километър, а те постигат над 80 млн. евро“.

Борисов допълни, че е спирал проект за София заради 100 млн. разлика.

метростанция Витоша

Минах да видя, защото съм мнителен човек и действително е направено много хубаво“, обясни премиерът.

„Както пише в книгите само с Господ може да се постигне нещо, аз бих добавил и с ЕС“, каза още Борисов.

Премиерът благодари на софиянци за търпението покрай дългите ремонти и разкопани улици. И съобщи, че са се договорили със строителите на 14 септември да бъде пусната западната дъга, която да свърже северната тангента.

„Тогава ще ви поканя да видите каква София става и от северната страна и да ви уверя, че там имотите ще станат много по-скъпи и хората по-богати само с това съоръжение, защото става различна София и в това направление“, категоричен беше Борисов.

Новооткритият участък е с дължина 1.3 км, има нова станция и шест изхода. Това е най-бързо построената отсечка до този момент. От станция Витоша до станция Сердика ще се пътува за 9 минути.

метростанция Витоша

Най-хубавото на метрото е, че строежът на нови метростанции продължава,заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че по план нови метростанции ще бъдат строени до 2019 г. В момента се изпълняват седем километра от третата линия, заедно със седем метростанции.

Очаква се до края на годината да започне изпълнението на още пет метростанции, така че през 2019 г. да имаме нови най-малко 12 км метро и 12 метростанции.

В момента продължава облагородяването и изграждането на бул. „Черни връх“. По план новият булевард ще извежда тежкия трафик директно на южната дъга.

 

- реклама -