Агуада Феникс, маите, археолози, откритие

Откриха най-старото и най-голямо съоръжение на маите

Археолози откриха в Мексико най-ранната и най-голяма известна до момента монументална конструкция на цивилизацията на маите.

За откритието съобщава списание Nature.

Учените традиционно вярваха, че цивилизацията на маите се развива постепенно – първо през 1000-350 г. пр.н.е. се появяват малки села, след това хората започват да използват керамика и се научават как да отглеждат царевица.

Откриването на древен церемониален център на изкуственото плато Сийбал в Гватемала преди време, датиращо от 950 г. пр.н.е., постави под съмнение този модел.

Сега американски археолози от университета в Аризона разкриха в община Табаско, Мексико, близо до границата с Гватемала, огромен паметник, скрит под земята от същия ранен период.

На участъка Агуада-Феникс учените намират изкуствена платформа с размери 1413 метра от север на юг и 399 метра от изток на запад, издигната на 10-15 метра. Девет широки пътя излизат извън платформата.

Всичко това стана възможно благодарение на използването на lidar – технология за дистанционно наблюдение от въздуха с помощта на лазери, която позволява да се получи информация за обекти, скрити под повърхността.

„Използвайки лидар с ниска разделителна способност, предоставен от правителството на Мексико, забелязахме тази огромна платформа. Тогава извършихме проучване с висока разделителна способност и потвърдихме наличието на голяма структура“, заяви Такеши Иномата от факултета по антропология от университета в Аризона . „Тази зона не е джунглата. Хората живеят там. По-рано този участък не беше проучван, защото е огромен и плосък. Изглеждаше като част от естествения пейзаж. Но с лидара е ясно, че това е добре планирана структура.“

Тогава учените започват разкопки и откриват 69 проби, подходящи за радио-въглеродно датиране.

Резултатите показват, че комплексът е построен между 1000 и 800 г. пр.н.е., което го прави най-старата монументална сграда от културата на маите, както и най-голямата – по размер е много по-голяма от пирамидите и дворците от по-късни периоди.


Откритието на учените ги кара да погледнат по нов начин върху ранния период от формирането на цивилизацията на маите.

Според изследователите, по това време Мая все още не е имала такова социално разслоение, както в по-късен момент или като културата на Олмек, предшестваща маите, но са разполагали със сериозни познания в областта на архитектурата и строителството.

Учените отбелязват, че въпреки факта, че комплексът Агуада-Феникс е подобен на древния център Олмек Сан Лоренцо в мексиканския щат Веракрус, той няма колосални каменни скулптури – глави и тронове, свързани с владетелите и представителите на елита, характерни за структурите на Олмек.

„Винаги е имало дебат дали цивилизацията на маите е свързана с олмеките, или дали тя се е развила независимо, обяснява Иномата.

„Нашето изследване се отнася до ключовия период между тях. По-късно съществуват мощни владетели и административни системи, които принуждават хората да работят. Но този комплекс е построен много по-рано и не виждаме доказателства за присъствието на мощен елит. Смятаме, че това е по-скоро резултат от съвместна работа на хората“.

Според авторите на откритие огромното плато, заобиколено от големи язовири, предполага, че церемониалният комплекс е построен колективно и за използване от много хора.

И това е съвсем ново знание за социалните отношения в Мезоамерика през преходния период между упадъка на Сан Лоренцо и издигането на друг център на Олмек – Ла Вента, срещу който се развива млада цивилизация на маите.

В бъдеще учените планират да продължат работата в района на Агуада Феникс и се надяват да намерят останките от жилищни сгради.

„Имаме значителна информация за церемониалното строителство – отбеляза Иномата. – Сега искаме да видим как са живели хората в този период и какви промени са настъпили в начина им на живот.“

- реклама -