амфора

Край Созопол откриха многовековна амфора, пълна с палмово масло

Палмовото масло се използва още от древността насам. Това доказва находка, открита от леководолаз във водите край Созопол.

Намерената късноантичната амфора от V-VI век е пълна с палмово масло, съобщиха от Националния исторически музей.

Слагали ли са палмово масло в сиренето?

Историците посочват, че е изключително любопитно за какво са използвали древните жители на нашите земи наливното масло. Защото устни сведения на созополски рибари гласят, че още от древността при ловене на калкан са вадени десетки амфори с палмово масло. Дали траките са влагали, както някои днешни мандри, палмово масло в сиренето? Или са го използвали за производство на сапун?

Хиляди амфори лежат под водата

От началото на 60-те години на миналия век, когато в България е започнало активното развитие на подводния спорт, водолази са открили хиляди амфори. Но до сега само една от тях е била със съхранен товар – откритата край Калиакра от американския изследовател Робърт Балард делва е била пълна със солен паламуд.

Амфорите са били универсалният корабен амбалаж през Античността и Средновековието. Нареждани по определен начин те са запълвали плътно корабния трюм. Така се е използвал всеки кубически сантиметър на неголемите трюмни помещения, а товарът е ставал плътна маса, която не е позволявала разместване при вълнение на морето. В амфорите са насипвали всичко, което може да тече – жито, вино, зехтин, риба, смоли, масло, дори фурми и пирони.

- реклама -