мигрант
сн. БГНЕС

Откриха мигрант скрит в токсични отпадъци на испанско пристанище

Полицията в испанския анклав Мелила откри мигрант, скрит в чувал с токсични отпадъци в пристанището на северното крайбрежие на Мароко.

Човекът е намерен в безсъзнание в запечатана пластмасова торба.

Tя е била пълна с пепел – отпадъчен продукт от изгарянето на въглища, е класифициран като токсичен съгласно европейските закони за отпадъците.

Полицаят, който открил мигранта, първо забелязал човешки крак и веднага се обадил за линейка, тъй като помислил, че е попаднал на труп.

След като бил изваден от чувала, човекът дошъл в съзнание и бил спасен.

Полицията откри на пристанището скрити в камиони и други превозни средства общо 41 мигранти, които се опитали да се качат незаконно на лодки до континенталната част на Испания.

Няколко човека били скрити в контейнери, пълни със счупено стъкло за рециклиране и са претърпели „множество порязвания“, съобщи полицията.

Миналата година 41 861 мигранти са влезли нелегално в Испания по суша и море, което е с 29 % повече от броя им през 2019 г.

Повече от половината от тях – 23 023, са стигнали до Канарските острови след опасно пътуване през морето.

През същия период около 1500 мигранти достигнаха Мелила – един от двата испански анклава на северното крайбрежие на Мароко, които са сухоземните граници на Европейския съюз с Африка.

И двете дестинации са популярни сред мигрантите, които искат да влязат нелегално в Европа. Те редовно се опитват да прескочат граничната ограда или да стигнат до европейската територия, плувайки по крайбрежието.

- реклама -