Откриха кокаин за 800 милиона евро в контейнери с банани

Полициятата в Южна Италия съобщи днес, че е конфискувала 2700 килограма чист кокаин, скрит в два хладилни контейнера с банани, изпратени от Еквадор, предаде Ройтерс.

Наркотиците, открити в калабрийското пристанище Джоя Тауро, са на стойност повече от 800 милиона евро, се казва в изявление на италианската полиция.

Пратката е с произход от Гуаякил в Еквадор и крайната ѝ дестинация била Армения през черноморското пристанище Батуми в Грузия.

Наркотиците в 12-метровите контейнери били открити благодарение на специални скенери и с помощта на специално обучено куче.

Полицията каза, че през последните два дни е открила още 600 килограма кокаин в контейнери с плодове от Еквадор в пристанището Джоя Тауро. Тези пратки са били предназначени за други части на Италия, Хърватия, Гърция и Грузия.

Калабрия е родното място на групировката „Ндрангета“, която измести сицилианската „Коза ностра“ от позицията ѝ на най-влиятелната мафиотска организация в Италия и играе централна роля в търговията с наркотици, посочва Ройтерс, цитирано от БТА.

- реклама -