Русе

Откриха кой е замърсил въздуха над Русе

От месец търсят кой изпуска газове над дунавския град

Фабриката за нефтени продукти „Лубрика” бе посочена от РИОСВ за замърсител на въздуха над Русе. Проверка е установила, че в инсталацията за регенерация на отработени масла на 20 октомври е била извършена промяна в технологичния режим на работа.

Това е станало при неспазване на правилата, се е получило залпово изпускане на отпадъчни газове в атмосферата над Русе с характерната за производството миризма. Силният вятър е улеснил разпространението на газовете в източните части на града за кратък период от време, съобщиха от РИОСВ- Русе.

Русенци протестират от месеци

5107743От екоинспекцията са направили проверки на още две предприятия освен „Лубрика“ –  на „Русе Кемикълс” и „Монтюпе”. Трите дружества имат комплексни разрешителни. При проверката на площадката на „Русе Кемикълс” АД било установено, че инсталацията не работи, а при проверка за анормални режими при работата и натоварването на съоръженията на „Монтюпе” ЕООД не са установени нарушения. Трите станции за контрол на качеството на атмосферния въздух не са регистрирали превишения в нивата на следените показатели.

- реклама -