Откриха изчезналия селскостопански хеликоптер в дере, пилотът е загинал

Откриха изчезналия селскостопански хеликоптер в дере, пилотът е загинал. След близо 8 часа издирване намериха изчезналия селскостопански хеликоптер в землището на благоевградското село Гърмен. Пилотът е загинал.

Хеликоптерът е паднал на около

1-2 км от мястото, от което е излетял. Открит е след като е уловен сигнал от машината. Паднал е в дере.

„Хеликоптерът и тялото на загиналия пилот са открити в пропаст, дълбока около 50 метра“, каза кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов, който е водач на доброволното формирование. Петима доброволци от формированието са достигнали до мястото на катастрофата, сред които и Пингов.

„Като че ли се е ударил в дърво

или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, посочи кметът пред БТА.

Той допълни, че теренът е изключително труднодостъпен, а доброволците са стигнали трудно до мястото на инцидента.

„Хеликоптерът е напълно изгорял,

само перките са му останали“, разказа очевидец пред БНТ.

Доброволното формирование се е включило в издирването след 16:30 часа. Участвали са повече от 20 пожарникари, както и екипи на Планинската спасителна служба към БЧК, каза още кметът на Гърмен.

По думите му издирването

от страна на доброволците е започнало в следобедните часове, защото тогава са получили информация за локацията от джипиеса на хеликоптера. Имахме готовност още от сутринта да започнем издирването, но се предполагаше, че може да е паднал към Цалапица и активността спадна, но имахме готовност през целия ден да се включим в издирването, допълни Пингов.

Машината изчезна от радарите

тази сутрин след излитане в 7:40 от игрището на Гърмен. Тя е трябвало да кацне в Цалапица, но така и не се е приземила. Сигналът за възможен инцидент е подаден от колега на загиналия пилот. Очевидци разказват, че е имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера. Шумът от летателния апарат спрял десетина минути след излитането. Чули някакъв гръм, но не е имало пламъци или дим

и не са предполагали, че машината е паднала.

„Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът минава, но той не се виждаше, имаше много мъгла. И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла“, коментира Албен Пирински.

Летателният апарат е модел „Робинзон“

и собственост на частна фирма „Авиоотряд Варна“, която е подала сигнала за изчезването му. В последните три дни хеликоптерът е бил нает от Югозападното държавно предприятие за извършване на пръскане срещу борови вредители. Започнали са работа на 18 септември и са приключили вчера.

„Извършиха мероприятия на територията

на стопанството по график и напълно нормално. До излитането, когато тръгнаха да си се прибират – всичко абсолютно нормално“, заяви Денис Шенгов, директор на ДГС-Гърмен.

Загиналият пилот е бил с над 40-годишен опит. Той е от Пловдив.

В издирването на машината

участва военен хеликоптер „Кугар“, който излетя от базата в Граф Игнатиево. Включени са структури на МВР, министерствата на транспорта и отбраната, както и горски служители.

Името на фирмата, собственик

на падналия хеликоптер, не за първи път попада в новините – през юли техен хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж „Градина“. При инцидент на летище Лесново през март загина пък управителят на учебния център към фирмата.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено