Откриха две звезди – бели джуджета, които се въртят помежду си за 20 минути

Астрономи са открили двоична система, съставена от две бели джуджета, които се въртят в орбита помежду си на всеки 1201 секунди или малко повече от 20 минути. Системата, известна като J2322 + 0509, има третия най-кратък известен период от всички обособени двоични системи и се смята за важна цел за бъдещо наблюдение на гравитационните вълни, което я прави наистина значимо откритие.

„Теориите прогнозират, че има много двоични хелийни бинарни джуджета“, казва водещият учен д-р Уорън Браун от Центъра за астрономия в Харвард и Смитсониан. „Това откритие осигурява опора за тези модели и за извършване на бъдещи експерименти, така че да можем да намерим повече от тези звезди и да определим истинския им брой.“

През 2034 г. Европейската космическа агенция (ESA) ще пусне космическата лазерна антена LISA – гигантски детектор за гравитационни вълни, който ще орбитира в космоса. LISA има за цел да открие различни обекти, от тези, които се наблюдават от настоящите наземни обсерватории, като белите джуджета се очаква да са сред най-разпространения клас, който ще бъде търсен.

Поради тази причина откриването на J2322 + 0509 е важна стъпка в подготовката за LISA. Познаването на позицията и свойствата на очакваното откритие е от решаващо значение за бъдещата работа, се казва в изследване в The Astrophysical Journal Letters.

„Бинарните системи са важни, защото знаем, че LISA ще ги види до няколко седмици след включването на телескопите“, добави другият водещ учен д-р Мукремин Килич от Университета в Оклахома.

Звездите бяха открити благодарение на последващи наблюдения от обсерваторията на ESA Gaia, която се използва за съставяне на най-пълната карта на звездите в Млечния път. За разлика от много други открити двоични системи, белите джуджета не минават едно пред друго.

„Установяваме, че бинарните системи, които могат да бъдат най-трудни за откриване, всъщност могат да бъдат най-силните източници на гравитационни вълни“, казва Браун. „Тази двоична система беше трудно да се открие, тъй като е ориентирана с лице към нас, като око на бик, а не с ръб. Забележително е, че гравитационните вълни на двоичната система са 2,5 пъти по-силни при тази ориентация.“

Гравитационните вълни от тези обекти в крайна сметка ще причинят разрушаване на системата. С всяко свое завъртате двете бели джуджета губят по малко енергия, орбитират все по-близо и по-близо. След около 6 или 7 милиона години двойката ще е загубила толкова много енергия, че ще се сблъска, сливайки се в по-масивно бяло джудже.

- реклама -