Васил Божков арест Абу Даби
сн. БГНЕС

Откриха документ за две присъди срещу Васил Божков отпреди 89-та в офисите на „Нове“ – СНИМКИ

При извършваните действия по разследването срещу Васил Божков, разследващите са открили в седалището на „Нове Холдинг“ огнестрелно оръжие и стара бланка за извършени от хазартния бос престъпления по време на комунизма.

В заключена каса е била намерена оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация – образец №5. На нея са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от
1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката.

Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи дали Божков е бил криминално регистриран в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации и дали се съхраняват бланките образец №5 по съответния законов ред.

Също така ще бъде проверено дали има данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на Васил Божков и ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.

В офисите имало и културни ценности, съхранявани в „насипно състояние“

В помещения на ул. „Московска“ №43 са открити и множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху пода. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

- реклама -