Откриха черната кутия на разбилия се в Етиопия самолет, акциите на Боинг със спад заради разбилия се 737

Етиопската държавна телевизия съобщи, че разследващите са открили черната кутия от мястото на катастрофата на пътническия самолет Боинг 737 MAX 8 близо до столицата на страната.

Самолетът се разби само няколко минути след излитането си на 10 март, убивайки всичките 157 души на борда. Трагедията повдигна въпроси за безопасността на новия Боинг 737 MAX 8, тъй като преди четири месеца самолет от същия модел, управляван от индонезийския Лйън Еър, се разби в морето на Ява, отнемайки живота на поне 189 души.

Според данните, получени от черната кутия на индонезийския самолет, сензорите са отчели неправилни показания за скорост и височина, което можело да бъде причина за трагедията.

Акциите на Боинг със спад заради разбилия се 737

Акциите на Боинг загубиха 9% от стойността си, след като авиокомпании спряха самолети 737 MAX 8 от употреба. Опасенията им са относно надеждността на машината заради втори инцидент с този модел.

В неделя самолет Боинг 737 MAX 8 на етиопска авиокомпания се разби, убивайки 157 души на борда. Същият тип самолет на индонезийска компания се разби край Джакарта през октомври. Тогава загинаха 189 души.

Властите в Пекин наредиха на китайските авиокомпании да спрат всички Боинг 737 MAX 8 от употреба. Те ще бъдат върнати в експлоатация само при гаранция за тяхната сигурност.

Същият ход бе приложен и от етиопската компания, чийто самолет от Адис Абеба за Найроби се разби в неделя.

Компанията Сафран, участваща в производството на двигателите на 737 MAX 8, също отчете спад в акциите си от 1,6%. Акциите на конкурента на Боинг Еърбъс поскъпнаха с половин процент.

Индонезия също съобщи, че преустановява експлоатацията на Боинг 737.

- реклама -