аязмо

Откриха аязмо от 4 век преди Христа на о. Свети Иван край Созопол – ВИДЕО

За ново епохално откритие на остров Свети Иван съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическия екип.

„Това изключително важно откритие. Не само в областта на християнската археология, или защото манастирът е с 1500-годишна история, а е важно въобще като съоръжение. Това е водоем, чието построяване е предприето още от 4-3 век пр. Христос, когато мястото на днешния манастир е било светилище на божеството Аполон“, категоричен е проф. Попконстантинов.

Водоемът е изпълнявал двояка функция – на свещен извор – аязмо и на извор за питейна вода

Проф. Попконстантинов каза, че това е единственото древно аязмо в България, съхранено така цялостно до наши дни.

„В аязмото има около 60 кубични метра вода, която блика от един и същи извор поне от 22-3 века насам“, заяви професорът.

Най-вероятно изворът е в северната част на острова, където доскоро е имало и чешма. Стичащата се в южна посока вода е каптирана в тази щерна, до която е изграден манастирът „Св. Йоан Кръстител и Предтеча“.

През този археологически сезон екипът на проф. Попконстантинов е разкрил частта от аязмото, в която идва вода от преливника на съоръжението. Ширината на аязмото е близо 7 метра, в дължина е 7.80. Дълбочината на аязмото до дъното във вътрешната му страна е 5.10 м. От външната страна засега са разкрити 3 метра от височината му.

Постройката е оформена изключително прецизно както отвън , така и отвътре – с арки и клиновидно подредени тухли, и ключов камък, който да поеме тежината.

Дебелината на стените е един метър и десет сантиметра. Очаква се следващият сезон да бъде разкрит и утайника му, а съоръжението да бъде показано в целостта му. Ще бъде изследвано и дали 15-вековното аязмо стъпва върху по-ранно съоръжение.

- реклама -