Откраднат ти лизингова кола? Връщат ти вноските

Откраднат ти лизингова кола? Връщат ти вноските. Народното събрание разгледа и прие на първо четене три проекта за промени в Търговския закон – на служебното правителство, на „Демократична България и на „Възраждане“.

Имаше и четвърти – на „Продължаваме промяната“,

който обаче беше отхвърлен.  Впечатление направи именно идеята на партията на Костадин Костадинов, която предизвика дебати и сериозни дебати. Тя предвижда възможността при кражба на лизингов автомобил собственикът да не губи вноски. Досега застрахователите възстановяваха парите не на собственика на откаднатата кола, а на лизинговото дружество. Петър Петров от „Възраждане“ защити законопроекта. „Внесохме проект, който да гарантира на хората, които си закупуват коли на финансов лизинг, не на оперативен, да правим разлика, който да гарантира интереса им, че

те ще могат да получат обратно най-малкото сумата

на самоучастие“, каза той.

Извън парламентът законопроекта срещна сериозен отпор. Срещу него се изказа проф. Огнян Герджиков, като го нарече „юридическо безумие“.

„Няма съмнение, че подобна промяна ще е в полза

на хората (лизингополучатели). Но каква ще е ползата на фирмите, които отдават автомобили на лизинг, така и не става ясно. В доразвитие на „гениалната идея“ предлагам, ако изгори апартаментът, даден под наем, обезщетението да се получи от наемателя“, каза още той.

С правителствения законопроект, който беше приет, се предлагат изменения в закона, с които се цели да се подобри процеса на производството по несъстоятелност – да се облекчи, да се направи по-бързо, да се намалят някои съдебни такси и т.н.

Обширните промени, които предлагат от ДБ,

обхващат както подобрения в производството по несъстоятелност, така и регламентирането на споменатото дружество с променлив капитал. Единственият отхвърлен законопроект – на „Продължаваме промяната“, целеше да се въведе в закона изцяло нова форма на търговско дружество – дружество с променлив капитал. Смисълът е, че капиталът на дружеството няма да подлежи на вписване в Търговския регистър и поради това се определя като „променлив“.

- реклама -